Vereniging

Ontstaan van de vereniging

 CV de Waterpönskes is opgericht in 1969. Het initiatief kwam voort uit de voetbalvereniging Tilligte SV en het Oranje Comite. Mensen van het eerste uur waren o.a. Sjoerd Meijer, Harrie Arends, Gerard Borggreve, Jan Weernink en Johan Koehorst namens Tilligte SV en Jan Mollink namens het Oranje Comite.

In het jaar voorafgaand aan de oprichting hadden enkele Tilligtenaren reeds deelgenomen aan de optocht in Denekamp en Oldenzaal met een Thunderbird. Deze auto was van Sjoerd Meijer en stond in een schuur bij Borggreve (Schoe) op het Kerspel.

 

Eerste Groothertog en Sik

De eerste officiele Groothertog van de Waterpönskes kwam dan ook van het Kerspel, en wel in de persoon van Gerard Borggreve. Gerard was bestuurslid van de voetbalvereniging en voetbalkenner in hart en nieren. In latere jaren heeft hij zelfs Johan Cruyff eens op bezoek gehad in Tilligte. Als secretaris werd gekozen voor Harrie Arends (Smids Harrie). Harrie was als bestuurslid van de voetbalvereniging daartoe de aangewezen persoon.

In februari 1970 werden bij Café ten Dam Groothertog Gerard I en Sik Harrie aan de aanwezige Tilligtenaren voorgesteld. 

Naam Waterpönskes

De naam “Waterpönskes” was eigenlijk vanzelfsprekend als officiele naam voor de carnavalsvereniging. Het begrip “Waterpönske” stamt namelijk uit de tijd dat het gebied tussen de Dinkelbrug en ‘n Owerloat (landkruis bij Borgerink) bij hevige regenval regelmatig overstroomd was.

Raad van 11 en Dansmarietjes

Een Raad van 11 (de meesten van hen waren voetballers van Tilligte SV) en enkele dansmarietjes waren op die eerste carnavalsavond ook aanwezig, om het geheel te omlijsten en voor te gaan in de polonaise. Voor zover bekend was deze feestavond in dat jaar ook de enige officiele feestavond

Bestuur

Een officieel bestuur kende men in de beginjaren niet. Er waren een aantal mensen die het initiatief namen en van alles organiseerden.

Midden zeventiger jaren werd een bestuur gevormd, waarvan o.a. Jan Hesselink, Gerard Borggreve, Tonnie Pikkemaat en Bennie Beijerink deel uitmaakten. Doordat de vereniging groter en groter werd, ontstonden in die tijd ook al commissies die zich met allerlei activiteiten rondom het carnavalsgebeuren bezig hielden.